Nemocnica investovala do špičkovej ventilačnej techniky

11.06.2008 Svidník

Svidník 11. júna (TASR) – Novú špičkovú ventilačnú techniku v hodnote takmer tri milióny Sk (99. 065, 48 eura) začali používať na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM) v Nemocnici armádneho generála ...
„Jednou z priorít v rámci investícií v tomto roku bolo investovanie doanestetických prístrojov a ventilačnej techniky pre OAIM. Toto oddelenie sa bezprostredne zaoberá záchranou života človeka vo väčšine prípadov. Preto uvedená investícia je prínosom kvality pre oddelenie, čím sa môžeme rovnať technickému vybaveniu vo fakultných nemocniciach, \" uviedol dnes pre TASR riaditeľ nemocnice Miroslav Melo. Dodal, že ventilačná technika je neoddeliteľnou a veľmi dôležitou súčasťou zdravotnej techniky. Niektoré rizikové stavy pacientov, ale i samotné operačné zákroky, si vyžadujú umelú pľúcnu ventiláciu pacienta.
„Umelá pľúcna ventilácia sa používa ku krátkodobej alebo dlhodobej podpore pacienta, u ktorého došlo k vzniku poruchy dýchania, alebo takáto porucha hrozí. Používa sa napr. u pacientov s ťažkou formou pľúcnej astmy, u pacientov s chronickou obštrukčnou pľúcnou chorobou, u pacientov so závažným srdcovým zlyhávaním a zlyhaním, u pacientov s akútnym pľúcnym zlyhávaním a zlyhaním pod. , \" povedal zástupca primára OAIM Marián Kožík. Zdôraznil, že lekárom a ošetrujúcemu personálu tým vznikli nové možnosti v profesionálnom raste a väčší pocit bezpečnosti v poskytovaní zdravotnej starostlivosti.
Nemocnica v blízkej budúcnosti plánuje investovať do ultrasonografu pre gynekologické oddelenie v hodnote asi 1,2 milióna Sk (39.626,19 eura). Po roku stabilizácie ekonomiky a vyrovnania hospodárenia ide o prvé veľké investície.
Nemocnicu s poliklinikou vo Svidníku od 1.11.2006 spravuje Nemocnica arm. gen. L. Svobodu Svidník n. o. Zakladateľom neziskovej organizácie je spoločnosť Spoločné zdravotníctvo a.s. Táto spoločnosť je spoločná pre Prešovský samosprávny kraj (34 percent) a Svet zdravia, a.s. (66 percent), ktorý je súčasťou skupiny J&T. Postupnou ekonomizáciou sa docielil 235 lôžok, ktorými svidnícka nemocnica disponuje.
 

Vyberte región